10363967 804032949607855 4001607948497261076 nTeatrul...este o formă de artă pentru care lumea își pierde treptat interesul, în special tinerii. Nu mai este ceea ce a fost acum câțiva ani, iar acum pentru a atrage atenția publicului ,o piesă trebuie să fie cu adevărat excepțională.Când găsim acea piesă care ne atrage atenția, noi spectatorii privim cu fascinație cum un personaj ia viață chiar în fața noastră.Noi îl privim din exterior, dar care este procesul pe care un actor îl parcurge ca să devină ceea ce noi vedem?

 

Un grup de elevi de la Colegiului Național „Spiru Haret" București, numiți Trupa de teatru ALPHA au dorit să stimuleze interesul pentru această formă de artă, să încurajeze gândirea liberă, lucrul în echipă și au dorit să ne arate cum iau naștere personajele.Au reușit să iși facăviziunea posibilă prin găsirea unui mod unic de a stimula interesul tinerilor pentru cultura și literatura. YouthBank a ajutat la punerea în practică a acestei idei prin finanțarea cu 1540 lei. Astfel, spectatorii nu au fost doar simplii spectatori,aceștia au luat parte la procesul de creație a personajelor și au devenit parte integrantă a spațiului scenic prin sugerarea de stări sau prin reconstituirea prin sunet sau mișcare. Trupa ALPHA a ales să interpreteze piese de teatru contemporane precum „Regele moare" de Eugen Ionescu ,„Omul cu o singura aripă" de Matei Vișniec, „Ca pe tine însuți" de Maria Manolescu și „Proștii sub clar de lună" de Teodor Mazilu.Spectatorii și actorii au fost sub îndrumarea constantă a regizorului de teatru Iacomița Andreea și coregrafului Culda Mihaela care au reușit să creeze situații pentru dezvoltarea cadrului necesar improvizației prin constituirea unei imagini scenice adecvate. A existat o interacțiune constantă intre public și actori , a fost o atmosferă foarte destinsă, iar toată lumea s-a simțit bine. Publicul a fost incurajat să își imagineze personajele ce urmau să fie interpretate iar apoi să le deseneze. Spre final toate lucrările au fost expuse în Galeria personajului de teatru contemporan iar toată lumea a avut ocazia să le vadă.
Evenimentul a fost un mare succes dar și ‚ o provocare' atât pentru actori cât și pentru spectatori. Este de admirat ca un grup de liceeni a reușit să facă în câteva săptămâni ce alții încearcă într-un an. Au reușit să atragă interesul elevilor pentru teatru printr-un mod unic și distractiv și speră ca și în anii ce vor urma să aibă tot mai mulți participanți.